• původně hra skotských gentlemanů
  • sport s pětisetletou tradicí
  • sportovní hra zařazená do programu zimních olympijských her

Nedílnou součástí pravidel této hry jsou etická pravidla, což je souhrn morálně-společenských zásad navazujících na hru.

  • Curleři hrají pro vítězství, nikdy proto, aby pokořili soupeře.
  • Curler raději přijme porážku, než aby vyhrál nečestně.
  • Curler se nikdy nepokouší odvést pozornost soupeře nebo mu jinak znemožnit, aby hrál nejlépe jak umí.
  • Curler nikdy úmyslně neporuší pravidla hry nebo tradice curlingu. Jestliže se toho ale přesto neúmyslně dopustí, je první, kdo chybu přizná.
  • Curler se musí naučit prohrávat, teprve pak je připraven vítězit, dá přednost porážce před nespravedlivým vítězstvím.
  • Curler uzná a ocení dobrý výkon soutěže.
  • Curler nekritizuje a neosočuje protivníka, spoluhráče, rozhodčího, ani diváky.
  • Curler v případě, že zvítězil, pozve svého soupeře na drink po odehraném utkání. V případě prohry nezneužívá pozvání soupeře.

Charakteristika hry
Curling je hra, která se hraje na speciálně upravené ledové dráze. Dráha měří 44,5 x 4,75 metrů a na obou koncích je zakončena barevnými kruhy, připomínajícími terče.

Do utkání proti sobě nastupují dva čtyřčlenné týmy. Kapitán každého týmu se nazývá "skip" a jeho úkolem je vymýšlet taktiku a řídit hru celého týmu. Každý hráč je vybaven speciální curlingovou obuví, z níž jedna bota umožňuje "klouzavý" pohyb po ledě a druhá naopak vůbec neklouže. Dále má každý hráč koště nebo metlu na zametání dráhy před jedoucím kamenem. Zametáním dráhy dochází k zahřívání ledu a kámen potom dojede dále a méně zatáčí. Při zápase si jednotliví hráči "zametou" asi 1,5 km !!

Každý tým hraje se sadou 8 kamenů, která je barevně odlišená od kamenů soupeře. Kameny jsou vyrobeny ze speciální tvrzené žuly a každý váží bez pár gramů 20 kg.

Cílem hry je umístit co nejvíce svých kamenů co nejblíže ke středu cílových kruhů, blíž, než jsou umístěny kameny soupeře. Proto se během hry střídavě využívá kombinace několika taktických činností: vyrážení již umístěných kamenů soupeře, umisťování vlastních kamenů co nejblíže ke středu a stavění "gárdů" před tyto dobře umístěné kameny, aby soupeř nemohl tyto umístěné kameny vyrážet.

Po odházení všech kamenů do cílových kruhů končí část utkání, která se nazývá "end". Po každém endu se stanoví jeho výsledek tak, že se určí kámen nejbližší středu cílových kruhů. Dále se určí celkový počet kamenů stejného týmu, které jsou blíž ke středu než je nejlépe umístěný kámen soupeře. Počet těchto "lepších" kamenů určuje počet bodů, které v tomto endu získalo vítězné družstvo. Potom se kameny odklidí a začíná další end.

Jedno utkání se na nejvyšší úrovni hraje na 10 endů bez časového limitu. V našich podmínkách a na turnajích je obvyklé hrát na 8 endů nebo na časový limit, který je obvykle 1 hodina a 50 minut. Každý turnaj vyjma oficiálních soutěží má svá pravidla a zvyklosti.